Estetik Uygulamalar, İyi Yaşlanma ve Güzellik Üzerine
Ciltteki yaşlanma özellikle kadın cildinde ne zaman nasıl başlar ve nasıl bir seyir izler?
30’lu yaşlarla birlikte hücrelerin çalışmasındaki yavaşlama, yağ üretiminde %30 lara varan azalış ile ciltte çizgilenmeler ve ince kırışıklıkların başladığını gözlemliyoruz. Bu süreç ne yazık ki yaş aldıkça hızlanarak devam ediyor.
Özellikle hanımlarda menopoz dönemindeki hormonal değişim tüm vücudu olumsuz etkilediği gibi cildi de etkilemekte. Östrojen düzeyindeki azalma ile cilt yaşlanması hızlanmakta.
Menopoz öncesi dönemde yağ bezlerinin çalışmasını düzenleyen östrojenin azalması, testosteron artışı yağ bezlerinin daha çok yağ üretmesini sağlar, cilt yağlı bir görünüm kazanır bazen erişkin sivilcelenmesi görülebilir. Yine testosterona bağlı yüzde, meme başlarında, karında kıllanma artışı dikkati çeker.
Östrojen cilt altında yağ dokusunu destekler, azaldığında ise yağ dağılımı değişir. Karın-bel çevresi ve kalçada yağ doku artarken cilt altında, boyunda, kollarda azalır ve belirgin gevşeme ve sarkma ortaya çıkar. Memelerde de benzer durum söz konusu.
Menopozda daha az kollajen ve elastik doku yapılır ve cildin kendini yenileme özelliği azalır. Güneş hasarına karşı daha savunmasız hale gelir. Cilt inceleceği için cilt altındaki ince ve damarlar belirgin hale gelir. Cilt altındaki damarlarda kan akımı azalacağından cildin beslenmesi de bozulur, daha soluk ve cansız görünebilir.
Öncelikle, sizinle ilk görüştüğümüzde oldukça etkileyici bir değişim örneği göstermiştiniz. Bu örnekte 70 yaş üstü hastanız fiziksel açıdan şaşırtıcı derecede genç bir görünüm kazanmıştı fakat aynı zamanda sonuç son derece doğaldı. Bahsettiğimiz sonuca ulaşmanızı sağlayan süreçten biraz bahseder misiniz? Böylesine geç yaşlarda bile etkili sonuçlar elde etmenin en önemli sırrı nedir?
Uygulamalardan önce yapılan ön görüşme hem karşınızdakinin beklentisini anlamak hem de ifade-mimik takibi ile karekteristik özellikleri keşif için son derece önemli. Sonrasında alınan 3 boyutlu görüntünün birlikte değerlendirilmesi ile uygulama sonrası beklentiyi karşılama konusundaki düşüncemiz tamamen netleştikten sonra planlamayı yapıyor ve iyileşme sürecine kadar ayrıntısı ile bilgilendiriyoruz.
Ana hatları ile yaptığımız ; nedene yönelik uygulama… Sırası ile önce cilt yüzeyindeki sorunlara bazen lazer teknolojileri bazen plazma enerjisi ile çözüm bulup daha sonra da eksikleri “natürel ifadeyi” bozmadan yerine koymak ! İşin püf noktası belki de uygulama bölgesinin doku yoğunluğu ve elastikiyeti ile ilgili ürün kullanımı.
Hedefimiz her zaman “yaşa göre daha iyi görünmek veya göstermek” veya ”yaşının iyisi”…
Gelelim sorunuzun cevabına özetlediğim bakış açısı ile her yaş grubu için yapılabilecek bir şeyler var. Gönül ister ki farkındalık erken başlasın koruyucu uygulamalar rutinin bir parçası haline gelsin. Böyle olunca küçük küçük bütçeler ile daha iyi görünme gençliği ve natürelliği uzun süre korumak mümkün.
Günümüzde teknolojik ilerlemelerle birlikte estetik uygulamalarda da önemli bir gelişim yaşanıyor. Buna bağlı olarak doğallık da yükselişe geçti. ‘Doğal estetik’ kavramını siz nasıl tanımlıyorsunuz?
Gerek cihazlar gerekse kullanılan ürünlerin teknolojik gelişimi şaşırtıcı bir hızla devam ediyor. Bu gelişme uygulamalara da olumlu yansıyor. Doğallık veya natürellik hem uygulayıcı hekimin hem de uygulama yapılanın doğasında olmalı. Aslında bizim hedeflediğimiz “yaşa göre daha iyi görünmek veya göstermek” veya ”yaşının iyisi”… Bunun için zamanında sadece küçük dokunuşlar yetiyor. Benim için doğal estetik merak uyandıran, sen de bir şey var ama ne? dedirten tarzda olmalı.
Cerrahi müdahaleler ile neştersiz estetik uygulamaları karşılaştırdığımızda, her ikisinin avantaj ve dezavantajları neler?
Neştersiz uygulamalar genellikle lokal anestezik hatta bazen anesteziye bile ihtiyaç duymayan, öğle arasında bile uygulanabilen, çoğunlukla nekahat süresi gerektirmeyen, sonradan oluşabilecek görsel endişe durumu için belli aralıklar ile tekrar tekrar yapılabilen, kanama ve morluk ihtimalinin son derece düşük olduğu, kesi olmadığı için iz sorunu olmayacağı ilk aklıma gelenler.
Cerrahi uygulamalar genelde ameliyathane ortamı gerektiren, çoğunlukla genel anesteziyi zorunlu kılan, yapılan uygulamaya göre 10-15 güne uzayabilen nekahate ihtiyaç duyabilen, acaba sonrası nasıl olacak? Ya yapılanı beğenmezsem ? Ya peki iz kalacak mı? gibi sorulara cevap arayan uygulamalar aklıma gelir.
Bazı durumlarda da cerrahi uygulamanın tek seçenek olduğu da unutulmamalı.
Sizce bir kişi estetik uygulamalardan ne zaman destek almaya başlamalı? Bunun için ideal bir yaş var mı?
İdeal yaş elbette kişinin ayna karşısında ihtiyaç hissettiği yaş olmakla birlikte genelde 30 lu yaşlar. Burada yaşam tarzı, beslenme alışkanlıkları, alkol ve sigara tüketimi, temizlik gibi dış faktörlere ek olarak genetik yapı önemli etken.
Her şeyde olduğu gibi estetik dünyasında da trendler var. Son zamanlarda en çok talep edilen veya uygulanan işlem hangisi?
Uygulama ismi vermek bazen yönlendirici bazen de yanlış olabiliyor. Önemli tavsiyem sıkıntılarını ve beklentilerini güvendikleri bir veya birkaç hekim ile paylaşıp önerileri dinlemeleri ve kendileri için en gerekli uygulamaları yaptırmaları. Karar vermiş olarak gitmek, ısrarla gereksiz veya etkin olmayan bir uygulamayı yaptırmak bazen mutsuz edebiliyor.
‘İyi yaşlanma’ ve önleyici estetik uygulamalar hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce iyi yaşlanmak için hangi adımları izlemeliyiz?
Kuşkusuz hepimizin beklentisi hayali güzel yaşlanmak. Yaşam ve beslenme tarzına ne kadar özen göstersek alkol ve sigaradan ne kadar uzak dursak bile karşı koyamadığımız ancak istersek ve çaba sarf edersek yönetebileceğimiz bir genetiğimiz var. Aile içerisinde büyükler arasında hepimizin bir benzeri mutlaka vardır. Onları dikkatle inceleyip olası ortaya çıkacak sorunları göz önünde bulundurarak olsa bile arayış içerisine girmiş bir grup var artık. Daha bilinçli, daha özenli ve daha ne istediklerini bilen daha sık profesyonel desteğe ihtiyaç duyan bir nesil geliyor.
İlk öneri bol su içmek.
İkinci olarak temizlik ve cilt tipine göre gece – gündüz kremi kullanımı. Ve doğrudan gelen güneş ışığından uzak durmak, uv ye karşı düzenli koruyucu kullanmak. Her şeye rağmen yolunda gitmediğini düşündüğü durumlar için bir hekimden destek almak ve onun yönlendirmesi ile ilerlemek.
Uygulamalar kişiden kişiye değişken veya klasik bir sıralaması yok işin. Ne yapılacağı gören, dinleyen ve değerlendiren hekimin takdiri.
Bize kliniğinizden bahseder misiniz, burada hangi alanlarda uygulamalar gerçekleştiriliyor?
Misyonumuz gençliği ve güzelliği uzun süre korumak, güzel ve sağlıklı yaş almaya yardımcı olmak. Sağlıklı yaşam önerilerinden yaşam tarzı değişikliğine, cerrahi olmayan estetik güzellik uygulamalarına… ihtiyaç duyulan bir çok işlemi yapıyoruz.
Zayıflama, incelme ve şekillendirme uygulamaları, hastanın egzersiz yapmamasını telafi eden seçenekler mi? Hastalarınıza bu tip uygulamalardan önce ve sonra neler tavsiye ediyorsunuz?
Zayıflama, incelme-sıkılaşma uygulamalarından önce ilk iş ayrıntılı vücut kütle analizi almak, yaşam tarzı ve varsa hastalıklar ile kullanılan ilaçlar hakkında bilgi edinmek. Sonrasını yönetmek hem daha kolay hem daha güvenli oluyor. Ancak unutulmamalı ki bu uygulamaların hiç birisi yaşam tarzı ve alışkanlıklar değişmediği sürece uzun vadeli olmaz ! Ancak işe ivme kazandırır. Önerilerimiz alkol, sigara tüketimine sınır getirmek, daha düşük kalorili beslenmek, bol su içmek ve çok hareket etmek …
Cilt gençleştirme için tavsiye ettiğiniz özel, yeni bir sistem var mı?
Yeni sistem adı vermektense görerek değerlendirip en etkin uygulamayı söylemek inanın daha gerçekçi. Her yeni uygulama her yüzde inanın iyi sonuç vermiyor.
Genelde selülitin çözümsüz bir sorun olduğu ve ancak görünümünün azaltılabildiği söylenir. Siz bu konuda ne düşünüyor ve öneriyorsunuz?
Selülit, cildin portakal kabuğuna benzer görüntüsüne verilen isim. Tıp ta lipodistrofi olarak adlandırıyoruz. Selülit özellikle dokularımızdaki lenf dolaşımının bir sebepten dolayı yavaşlaması sonucunda, hücreler arasında lenf sıvısının birikmesiyle oluşur.
Portakal kabuğu görüntüsünün oluşumundan cilt altında bulunan ve cilde dik olarak bağlanan fibröz bantlar sorumlu.
Bu durum mikro sirkülasyonu ve lenfatik dolaşımı bozuyor. Lenfatik dolaşımın bozulmasıyla birlikte dokularda hücreler arası mesafelerde yağlar birikmeye başlıyor. Bu birikim ile oluşan ödem-bası hücre fonksiyonlarını da bozuyor. Giderek artan yağ birikimi fibröz bantlar nedeni ile yana genişleyemediği için yer yer cildin dış yüzeyine çıkıntılar yapmasına neden oluyor. Portakal kabuğu görüntüsünün oluşumu bu şekilde.
Selüliti başlangıçtan itibaren 3 evrede değerlendiririz. Evre 1- 2’de özel krem, masaj, vakum-masaj, radyofrekans ve lipoliz uygulamaları yardımcı olmakla birlikte beslenmeye dikkat, düzenli egzersiz şart. Evre 3 de durum daha çok çaba ister. başlangıç evresinde fark etmek ve çaba sarfetmek sorunun çözümüne yardımcı.
Hastalarınızı ikiye ayırsak; 40 yaş altı ve 40 yaş üstü kadınlar için hangi uygulamaları önerirsiniz? Ya da sizin kendi ayrımınız nasıl?
Keskin bir yaş sınırı ile ayırım yapmaktansa gözle görerek değerlendirmeyi ve sonrasında öneriler de bulunmayı doğru bulurum. Ama genel olarak cilt temizliğinden günlük kişisel bakımdan başlayıp cilt tipine göre kullanılması gereken ürünlere kadar bilgi sahibi olmayı isterim. Sonrasında beklentiyi karşılamaya yönelik uygulamalardan prp, mezoterapi, Somon DNA, kollajen, H-100, btx, hyalüronik asit içeren nemlendiriciler ile kaybı yerine koyma amaçlı dolgu uygulamaları önerilebilir. Bazen farklı lazer sistemleri, radyofrekans ve ultrasound teknolojili işlemler yalnız başına veya diğerleri ile birlikte uygulanabilir.
Son yıllarda kadınlar kadar erkeklerin de estetik uygulamalara yöneldiğini görüyoruz. Erkeklerin bu konuda tercihleri hangi yönde?
Rekabetçi ortam, her zaman iyi ve pozitif görünme kaygısı maalesef kadın-erkek farketmeksizin hepimizi bir şeyler yapmaya zorluyor. Erkeklerin en büyük sorunu saç dökülmesi…Saç mezoterapisi, saç prp ile başlayan süreç alın kırışıklıkları ve kaş çatma ile oluşan sert ifadenin yumuşatılması için btx ve yanaklar için erkeksi ifadeyi güçlendirecek tarzda hyalüronik asit uygulaması, burun kemerinin düzeltilmesi yine cildi desteklemek için mezoterapi ve prp diye uzayıp giden uygulama listesi. Bir bölüm fazla tüyden rahatsız. Bazen ense bazen sakal üzeri göğüs, sırt gibi bölgeler için epilasyon uygulamaları, cilt yüzeyinde oluşan ciltten kabarık iyi huylu et benleri, boyun koltuk altı ve kasık bölgelerinde oluşan üzüm salkımını andıran et çıkıntıları hatta üst ve alt göz kapağı elastikiyet kaybı için plazma enerjisi uygulaması çok tercih edilenlerden.
İlerleyen yaşla birlikte yanak, çene, gıdı ve boyun bölgesinde artan sarkmalar için nasıl bir tedavi öneriyorsunuz?
3 boyutlu görüntü sonrası genel bir değerlendirme ile önce ihtiyaç varsa lazer, radyofrekans, ultrasound bazlı cihazlar ile hızla bağ ve destek dokuyu uyarmak kolajen ve elastin yapımını artırmak amaçlı uygulanabilir. Sonrasın da yine ihtiyaca göre doku kaybı olan bölgelerden başlayıp “V” formatı canlandıracak tarzda noktasal dokunuşlar ile elmacık, göz altı bölge bazen ara yüz, bazen kulak önü, bazen burun kemeri-burun ucu, bazen çene hattı bazen de çene ucu ve önüne destek, az miktarda nazolabial bölge ve filtrumlar dan geçiş dudakta ruj marjı yaratarak yüz de bir canlılık ve sağlanabiliyor. Çene ucuna yapılan dokunuş şaşırtıcı biçimde gıdı bölgesini toparlayabiliyor, “V” formatını oluşturmaya da yardımcı. Daha ciddi toparlama gerektiren durumlarda ipler de kullanılabilir. Bazı durumlarda özellikle menapoz sonrası dönemde germe operasyonları da ciddi bir seçenek.
Anti-aging krem ve serumlar hakkında sizin görüşünüz nedir. Kozmetik dünyasında yaşanan gelişmeleri de göz önünde bulundurduğumuzda, sizce çok ileri olmayan yaşlılık belirtilerinde yeterince etkili olabiliyorlar mı? Düzenli kullanımlarının yaşlanmayı geciktirmede etkili olduğunu düşünüyor musunuz?
Düzenli cilt temizliği ve cilt tipine uygun ürün kullanımının ergenlikten itibaren önemi tartışmasız. Sabah ve akşam yüz temizliğine çok dikkat. Ürün kullanımında önemli vurgu göz çevresi kremine “ne kadar erken o kadar iyi”. Kısaca 20 li yaşlar diyebiliriz. 30 lu yaşlar ile akşam sürülen kremlerde antiaging etkili kremleri, sabah için antioksidan etkili kremler, serum veya jelleri öneririz. Üzerine güneş koruyucuları sürmek ayrıca önemli. Düzenli kullanım nem dengesini sağlamada ve yaşlanmayı geciktirmede etkili.
Aynı soruyu selülit kremleri için de sormak isteriz. Sizce etkililer mi?
Selülit kremleri çok çeşitli. Mikrosirkülasyon ve lipolize yardımcı içeriği olan ürünler başlangıç aşamasındaki evre 1 de masaj ile birlikte uygulandığında etkili. Sonrasında kreme ilave mezoterapi, lipoliz gibi iğneli uygulamalar ve cihaz destekleri ile yaşam tarzı değişikliği gerekiyor.